Saturday, July 7, 2012

Hiking

Hiking.. Hiking.. Hi + king.. H + iking.. Hik + ing.. Hiki + ng.. Hikin + g..

macam-macam lagi sebutan.. yang pasti ialah.. hiking.. activity merabat gunung.. betui ka?? baru-baru nie.. 30.06.2012.. aku telah mendaki gunung Datuk anjuran TM.. tp bayar sendiri.. transpot sendiri.. makan sendiri.. perbelanjaan sendiri.. sume sendiri.. hahaha.. 

untuk summarize kan citer nie.. pengembaraan bermula dari umah.. dimana aku kuar dari umah pada jam 4.13 pagi.. pastu g umah kawan dulu.. dekat seri kembangan pastu ke umah kawan lagi sorang.. dekat bangi.. yang p umah kawan dekat SK tu sbb menompang keta dia.. pas amik kawan dekat bangi tu.. ktorang pun bergerak lah ke lokasi RnR Seremban yang menjadi lokasi untuk melepak sementara tunggu budak-budak lain sampai.. FYI.. group ktorang smpai awai.. muahhaha.. 

pas solat subuh.. budak-budak urusetia nie amk kehadiran and collect det skali.. pastu dalam koi 6 gerak la beramai-ramai atau istilah lebih tepat lagi.. menurut sains rumah tangga.. KONVOI.. aku menyampah skek dengan konvoi neh.. mana taknya.. drive 80km/j di atas highway yg biasanya aku speed sampai 150km/j.. hadey..

oleh kerana.. dah tiga hari aku xde idea nak type ap.. ampa layan jela gambaq kt bwh nie..

waktu bertolak dari umah aku


dari kiri: Baim, Bos, Ayie, Mior.. sume budak-budak TTDI
 
Salah satu laluan yang harus di lalui

Salah satu laluan yang harus di lalui lagi.. hadey

time nie aku jalan sesorang dalam hutan.. agak goyang skek sbb.. xde group yang dekat dengan aku.. gambar atas nie.. pemandangan dihadapan aku.. 

gambar atas nie plak.. pemandangan belakang aku.. time tu baru aku sedar yang aku bejalan sesorang dalam hutan.. muahhahaha..
 
gua bukan sesaje snap gambar macam nie.. ada story behind it.. storynya.. aku ternampak caution tape ( salo tape yang kaler merah putih tu).. bergerak sendiri.. xde angin.. xde cengkerik.. xde rama-rama.. xde belalang.. senang cite.. xde objek lain yang menggerakkan caution tape tersebut.. lepas tu.. gua maintain macho and maintain speed jalan.. and teruskan perjalanan..  
.....EnTiTi.....


 ce tengok tahap kecerunan yang terpaksa dilalui.. eyes view punya picture nie.. maksudnya.. aku selaraskan lens camera supaya sama paras dengan mata aku.. (mata pandang stret kedepan.. xde dongak keatas.. atau pandang kebawah).. tahap kecerunan dia memang menguji tahap kegagahan peha aku.. 


beginila pemandangan bila dah sampai kat atas.. opss.. tapi belum puncak lagi..  


 untuk sampai ke puncak.. kena naik tangga nie dlu.. tangga tu disediakan oleh pihak yang dipertanggungjawapkan untuk menyediakan kemudahan kepada pendaki.. senang cite.. pihak yang jaga tempat nie laa.. 

gambar nie bila dah sampai kt puncak.. konon-kononnya tengah bertapa.. hehhehee


sekian.. sampai kat sini saja..

Friday, June 29, 2012

Project Mini Office!

tercetusnya project ini kerana..

1. dah lama tak main game kt desktop..
2. agak lama tak main game kt desktop..
3. laptop tak cukup power untuk main game macam need for speed, prince of persia..
4. dah lama tak wat keja-keja graphic..
5. ulang point no 1-5..

phase pertama:
1. bawak desktop pc dari kedah mai keyel.
2. assemble and identify masalah desktop pc.. pastu repair..
3. beli part.. then pasang..

phase kedua:
1. setup bilik ketiga menjadi office..
2. tarik modem ke dalam mini office..
3. internetkan desktop..

phase ketiga: akan difikirkan..

Monday, April 9, 2012

Gila Instagram

dalam minggu ni jugak bende nie jadi..

one day tu.. aku dok usha-usha kt fb.. ada la sorang kawan aku post gambo kt fesbuk via instagram..
lawa.. cantik gambo tu..

jadi aku pn search la kt Play Store (tempat untuk para android user cari Apps).. cari punya cari.. ada apps tuu..

jadi aku pun try la main.. memula register.. nama yang aku gunakan dlam ni ialah.. syahir85.. so add la aku.. bole kite kongsi-kongsi gambo.. bess...

nie pic pertama yang aku edit guna instagram.. tp x post kt ctu..

first pic using Instagram


pas dah terer skek edit gambau guna mende alah nie.. aku try snap gambo lain pastu post kt Instagram..

second pict and uploaded in Instagram

kenape avril lavigne? entah.. time tu aku tgk tengok vidclip avril, smile.. lagu tu meme best sbb.. wat eva happen.. smile je.. heheheeeee

since dari tuu.. aku slalu je snap gambo.. pastu edit.. then post kt instagram.. skang nie dah 15 pictures aku edit n post kt instagram.. 
 pict 3: tengah tunggu bas p midV.. stesen universiti

pict 4: dinamakan sebagai missing.. someone.. 
bukan someone is missing in action.. tapi someone yang meninggalkan tempatnya.. 
dan tempat tu belum diisi lagi.. heheh 

 pict 5: nak habaq tu kasut aku.. jangan curi..

 pict 6: xde tajuk.. time tu tengah tunggu makanan sampai.. aku tgok atas.. 
macam bes je nk post.. jadi aku snap.. edit pastu post..
lokasi: Kuala Lipis..

 pict 7: pun xde tajuk.. heheheh

 pict 8: Me In That Car.. 

bawah nie gambar yang paling latest aku post kt instagram.. time tu baru sampai kt Oracle University.. cikgu pun xsampai lagi.. gadis-gadis plak tengah minum sambil mengumpat.. aku plak satu-satunya lelaki sejati yang ada.. maka terpandang tingkap.. asalnya nak amik scene jalan raya.. kat jalan raya tu nampak la orang tengah berjalan, moto, keta, dan bas.. tapi bila tenung lama-lama kt tingkap.. nampak bayang-bayang sendiri.. jadi gambar yang las nie.. aku bagi tajuk.. Man in the Mirror.. bukan mirror mirror on the wall who the pretties among them all.. hehehe

Pict 8: The Man In The Mirror

pas lama-lama main ngn apps photography nie.. baru la tau.. kenapa orang jadikan photography nie sbg 1 hobi.. sebab memang tidak syak lagi.. memang bess.. siap tadi p usha DSLR ngan opis mate... hehehehe

chow..




Sunday, April 1, 2012

Macam-Macam..

ermm.. dunno how to begin the story.. but..

this year begin wit macam-macam dugaan.. baik kerja, personal matters, sosial life, ada yang buat aku happy, ada yang wat aku marah, ada yang wat aku on top of the world, ada yang wat aku sedih, ada yang wat aku rasa nak ubah life style, ada yang wat aku down gila, ada yang wat aku rasa macam-macam lagi.. 

but everything happy for a reason. and the reason is.. to make you enjoy the upside down, the colorful of life and the most important thing is.. remind me of the Creator.. Allah SWT..


to summarize it, setiap minggu graph aku tak tentu hala.. ada naik mencanak, ada yang turun menjunam.. 


huhuhu~

Sunday, September 25, 2011

Kucing Part 2

video

lagi gua tengok.. lagi seday beb.. nie vid yang sempat aku shoot...

saksikan lah duniaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

p/s: bodo laaaaaaaaaaaaaaaaa sapa yang kidnap tuuuuuuuuu

Kucing

hari nie dalam sejarah sebab tak keluar pegi lunch, kenyang makan kacang yang topek bagi..

time-time macam nie la aku teringatkan kucing aku kaler oreng kena rembat (curi). lawa beb, jantan,  semi-long hair, ekor panjang.. kalu bela leklok, boley menang competition. huh. namun, jodoh dia dengan aku sat sangat. time balik kampung halaman (padahal dok kat taman tp tetap nak balik kampung),

mak aku cakap "adik, oreng dah kena kidnap..". "... laaaaa... " balasku dengan ringkasnya.. dalam hati maki berkandaq beb.. xleh nk list kan dalam blog nie.. sebab banyak sangat. dah la lawa.. kena kidnap plak.. kalu mai umah mintak elok-elok xpa gak.. (jangan harap la aku nak bagi)..  last-last tak larat nak maki, dengan harapan tulus iklas.. orang yang kidnap tu kena kidnap dengan orang jahat.. hehehehe. tak la. harap-harap dia jaga oreng leklok.. huhuhuhu seday... bawah nie gambaq oreng..



time nie kecik lagi. wuwuwuwuwuw.. sempat snap 2-3 pict ja..

bodooooo laaaaa sapa yang kidnap tuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Monday, September 19, 2011

Saman Oh Saman..


semalam aku dah pecat admin sebab dia tak buat keja yakni update blog. gaji mau. tapi tak mau wat keja.. macam nie tokey kedai binatang kesayangan saya pun buley bengkrap.. 

banyak kali dah aku sound mamat tu, tp tak makan saman.. wat buduh jah. padahal macam-macam benda buleh wat dalam blog nie.. tu pun tak reti.. suma nk kena ajaq. kurang ajaq betoi.

entry nie bukan nak cite mengenai pelucutan jawatan admin, tapi nak cite pasal SAMAN.. bukan aku kene saman.. setakat nie.. Alhamdulillah, syukur sangat2,  walaupun corak pemanduan F1 dan Rally selalu dipamerkan di Lebuhraya Damansara Puchong, Lebuhraya Persekutuan, jalanraya di Putrayajaya dan Lebuhraya Utara Selatan khasnya, aku belum lagi kena saman dengan abang polis. 

aku selalu check saman nie kat website MyEG, sebabnya aku selalu balik kampung terletaknya di Aloq Staq, Kedah Darul Aman. bukan apa, kalau ada saman, buleh la aku p setle dulu sebelum surat menyusul kat umah dan kena sound dengan mak.. well..

"nak hidup kena bijak" kata Ajai.. adik kepada Abang Long Malek.

pas check kat website tu.. nie yang aku dapat..

for your information. nie saman untuk kete iswara aku, Saman sebab No Helmet, pas diterjemahkan dalam bahasa melayu loghat kedah, tak pakai helmet. oleh hal yang demikian, saya tak jadi nak bayar saman.

tu jela aku nak cite.. maklum la first time update blog.. selalunya admin yang update.. kali nie.. wat julung kalinya.. tuan amponya blog yang update.. baru la budak baik punya blog, sendiri yang update..